2019-03-11 06:46:02• hírek • Nagy Tímea

A szatmárnémeti diákok is továbbjutottak az Örökségünk Őrei vetélkedő országos fordulójába

A március 10-én, Szatmárnémetiben megszervezett regionális döntőből három csapat juthatott tovább az országos fordulóba. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai is köztük vannak.

Vasárnap délben került sor az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! vetélkedő regionális döntőjére Szatmárnémetiben. Az eseménynek a Dinu Lipatti Filharmónia koncertterme adott otthont. A versenyre négy csapat érkezett városunkba: a nagykárolyi Kazalanci Szent József Római Katolikus Líceum, a Nagyváradi Művészeti Líceum, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai és kísérőik. Szatmárnémetit a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata képviselte.

 

Szénás Szabolcs, a verseny megyei koordinátora a vasárnapi alkalommal konferansziéként is megállta a helyét. A közönség köreiben köszöntette a diákokat és kísérőiket, valamint Kereskényi Gábor polgármestert, Pataki Csaba megyei tanács elnököt, Turos Lóránd szenátort, Hegedüs Csilla RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnököt és Kallós Zoltán megyei főtanfelügyelő helyettest. A vetélkedő ezidei zsűrijének külön köszönet mondott. A tagjai: Mezei Emőke magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, Lakatos Dienes Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, Szejke Ottilia tanfelügyelő, Tamás Ágnes kommunikációs szakember, Muhi Sándor művészettörténész, Póti Eduárt történelem szakos tanár, illetve Varga Márton rádiós műsorvezető.

 

A nyitóbeszédek sorát Kereskényi Gábor kezdte. Külön köszöntötte a diákokat, kísérőiket és a zsűri tagjait. Az Örökségünk Őreit jó kezdeményezésnek tartotta, mivel van mire büszkének lenni. Reméli, Hegedüs Csillának sikerül folytatnia a mozgalmat, mert hiánypótló kezdeményezés - a társadalom értékválságban tengődik. A fiatalság számára a verseny pótolhatatlan értéket ad: az eszme otthonra talál - így vihető tovább épített örökségünk. A versenyzők számára sok sikert kívánt.

 

Pataki Csaba vette át a szót. Köszöntőjének kulcsgondolata a szándék és a tettek kapcsolata volt. Hiába a felújítás, ha nincs ki belakja az épületeket. Hiába a mész, cement, vakolat, ha nincs ki értékelje az épületek történelmét. A műemlékek akkor érnek fel történelmi és kultúrális értékeikhez, ha nem csak falakként tekintünk rájuk, hanem saját múltunk részeként. A versenyben résztvevő 600 diák őrszemként tekint az örökségre szerte az országban. A hagyományt Szatmár megye biztosan folytatja - fejezte be mondanivalóját a megyei tanács elnöke.

 

Turos Lóránd elmesélte, miként kereste meg őt Hegedüs Csilla a versenyfelhívással, majd a versennyel kapcsolatos gondolataival folytatta. Jó, hogy belevágtak, hiszen könnyen ment a szervezés ennyi vállalkozókedvű csapattal. A fiatalokban elhintett mag táptalajra talált. A pályamunkák figyelemre méltóak voltak. A vetélkedővel felhívhatjuk a magunk- és mások figyelmét arra, hogy amit körülöttünk látunk, nem csupán épületek. Történetük van: elárulják kik építették, hogyan éltek és hogyan gondolkoztak. A műemlékek megismerésével közelebb kerülhetünk azokhoz, kik naggyá tették a várost.

 

A szenátor után Hegedüs Csilla köszöntője következett. Gratulációval kezdte beszédét, hiszen Szatmár Megye történelmet írt: 12 induló csapatával a legtöbb jelentkezőt adta a résztvevő megyék között. Szatmárban összesen körülbelül 180 fiatal foglalkozott az épített örökséggel, nem hiába rendezték meg itt a regionális döntőt. Hegedüs nyomon követte a diákok munkásságát az interneten és az offline médiában is - kiderült számára, a fiatalok nem csak megértették, hanem továbbgondolták a vetélkedő alapötletét. Örömmel töltötte el a tudat, hogy a diákok több hónapos munkájának eredményeként nem "aszpikba csomagolt történelmet", hanem egyéni, szubjektív értelmezéseket láthatott és hallhatott. A diákok és a tanárok kitartó munkáját megköszönve zárta a felszólalást.

 

Kallós Zoltán zárta a beszédek sorát. Büszkeséggel töltötte el az indulók száma. A pedagógusok kitartó munkáját is megköszönte. Véleménye szerint nagy dolognak számít, hogy a versenyzők szabad idejüket önként szánták a tevékenységekre és a felkészülésre, az épített örökség ismertetésére. A hagyományőrzésben a nyelv és a kifejezés kapcsolatot teremt, hozzásegít az identitástudat megőrzéséhez. A műemlékeink láncszemek a múlt és a jövő között - meg kell ismertetni a jövővel, hogy a múlt és a hovatartozás feledésbe ne merüljön - tette hozzá, majd sok sikert és lendületet kívánt a jövőre nézve egyaránt.

 

A fellépők sorát az ünnepség kezdete előtt sorsolással állapították meg:

 

1. Nagyváradi Művészeti Líceum, Nagyváradi Sasok - Rimanóczy Szálló

2. János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár - Óvári Csuhások Ferences Kolostora

3. Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti - Szatmárnémeti Várdomb utcai zsinagóga

4. Kazalanci Szent József Római Katolikus Líceum, Nagykároly - Értékőrzők: Kazalanci Szt. József római katolikus templom

5. Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, Szamosújvár - Szentbenedeki Kornis-kastély

 

Az előadások között szerepelt klasszikus, humoros elemekkel tűzdelt színpadi mű, árnyékszínház, és táncszínház is. A diákok beleadtak mindent, a díszlettől a ruhákig mindent aprólékos részletességgel dolgoztak ki. A szövegben és a koreográfiában sem volt segítségre szükségük. Nem csak ímmel-ámmal álltak a feladathoz, a választott épületekhez köthető történetek lebilincselték a hallgatóságot. A meglepő, vicces és vidám pillanatokat néha egy-egy letörölt könnycsepp váltotta fel. A klasszikus és az újszerű színházi megoldások váltották egymást a filharmónia színpadán. Tanúi lehettünk az ifjak színjátszó- és zenei tehetségének, mely egy más világba, a történelmi múltunkba repítette a közönséget.

 

A 7-10 perces fellépéseket követően a csapatok felszabadultan jöttek le a "világot jelentő deszkákról". A bal- és jobboldali páholyokban hol az egyik csoport, hol a másik csoport újjongott, örvendezett a megmérettetést követően. Az öt igazán szívonalas előadást követően következett a fél órás, izgalmakkal teli szünet. A zsűri tagjai kerekasztal beszélgetés közben vitatták meg a látottakat, nehezen született döntés. Ez is a versengők fantasztikus teljesítményéről ad tanúbizonyságot. Míg a bírák vitatkoztak, a színpadon a Szamoshát Néptáncegyüttes tartott hagyományőrző táncos, énekes bemutatót élő népzenével fűszerezve.

 

Az ünnepség fő momentuma következett. A csapatokat és a zsűrit is a színpadra szólították. Minden egyes csoport átvehetett egy oklevelet, mely az Örökségünk Őrei vetélkedőn nyújtott kiváló teljesítményüket fémjelzi. A délutáni teljesítményt és a zsűri értékelési szempontjait Varga Márton rádiós műsorvezető összegezte, majd átadta a szót Hegedüs Csillának, aki a megmérettetés egyik megálmodója is egyben. Az eredményhirdetés előtt Hegedüs is megdicsérte az előadókat és a tanáraikat. Megköszönte a lelkes és kitartó részvételt.

 

Az öt induló közül csak egy csoportot választhattak ki, mely a brüsszeli kirándulást nyerte. Ez nem más, mint a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium. Az országos döntőbe továbbjutó három szerencsés a Nagyváradi Művészeti Líceum, Nagyváradi Sasok - Rimanóczy Szálló; Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti - Szatmárnémeti Várdomb utcai zsinagóga; valamint János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár - Óvári Csuhások Ferences Kolostora.

 

Szerkesztőségünk sok sikert kíván az országos fordulóban!

 

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium előadása:

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: